tiistai 3. maaliskuuta 2015

Tervetuloa KustaviinKuva parin vuoden takaa. Kustavilaista kiipeilyä parhaimmillaan.
Muistan kun reilu kymmenen vuotta sitten, oliskohan ollut 2003, nuori(ja heikko) mies otti ensi tuntumaa Kustavilaiseen graniittiin. Reitti oli Taivaantakoja ja varmaan kymmenen kertaa otin hurjat pannut viimeisistä muuveista. Vihdoin sain toistonousun reittiin tehtyä. Yksi niitä mieleenpainuvimmista kiipeilykokemuksista. Paikkana oli  Kräkinniemi, joka oli juuri tullut suuren kansan tietoisuuteen ja Kustavilainen kiipeilykulttuuri saanut alkunsa.

Noihin aikoihin oli harvinaista törmätä kanssakiipeilijöihin Vakka-Suomalaisilla kallioilla. Ajat ovat muuttuneet. Viime kesänä olinkin hämmästyksestä suu ammollaan siitä, minkälaisiin mittasuhteisiin näinkin marginaaliselta tuntuva laji on päässyt. Hopiavuorella oli autoja kuin citymarketin parkkiksella helatorstain aattona. Innokkaat kiipeilijät ympäri Etelä-Suomen olivat vallanneet kallion lähes jokaisen halkeaman ja ilmassa oli lähetyksen tunnelmaa. Illalla Lootholman saunalla porukkaa oli kuin Ruisrockissa 90-luvun mahtivuosina. Todella hienoa

Hopiasläbi
Tää vuosi on Kustavilaisen, ja miksei koko Varsinais-Suomalaisen kiipeilyn vuosi. Siltä se tuntuu vaikka kiipeilykausi ei ole edes kunnolla päässyt alkuun. Muutamia hassuja kertoja olen päässyt kuluttamaan sormieni nahkaa karheaan kustavilaiseen graniittiin ja on se vaan hienoa talvisen muovin puristamisen sijaan.
Boulderi Kustavin metsissä
Yleensä kiipeilykausi on päästy aloittamaan helmikuun loppupuolella. Tänä vuonna olinkin ennätysajoissa kun sain 13. helmikuuta tehtyä ensinousun uuteen släbireittiin, Hopiasläbi 6+, Hopiavuorella. Harmittavaisesti keli muuttui sateisemmaksi ja varsinkin köysikiipeilypuolella on saavutukset jääneet heikommiksi. Mutta sieltä ne kevätkitkat vasta ovatkin tuloillaan. 

Löysin aivan mahtavan boulderin metsän kätköistä. Tarpeeksi hänkkiä ettei otteet kastu ja muutenkin nopeasti kuivuvaa laatua. Ja plussana vielä projektin vaikeus. Pari päivää sain alkuviikosta kokeiltua ongelmaa ja harmittavan lähelle pääsin. En siltikään vielä saanut nimeä reittikirjaan tämän projektin osalta.

Tulen näillä näkymin viettämään melko paljon aikaa Kustavissa tänä keväänä ja toivottavasti myös kesällä. Koitan päivittää tähän blogiin kaikenlaista hyödyllistä ja ajanmukaista informaatiota kallioiden tilanteesta, säätiedotuksista ja ylipäätään kiipeilystä Kustavissa.

3 kommenttia:

  1. Jes Matti! Tätä seuraan! Kiitos top 40 -listasta.

    VastaaPoista
  2. Upea top 40 -lista! Kiitos! Ps. Saisko postauksen kallioiden kosteustilanteesta ennen ku painetaan kaasua Turuntien suuntaan? ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia, Siitä vaan tikkaamaan listaa ;) Ilman muuta koitan mahdollisuuksien mukaan päivittää kallioiden tilanteet.

    VastaaPoista